Workshop Balans werk en privé

Lijdt uw privé onder uw werk?

Of is er een perfecte balans tussen uw werk en privéleven? Zo ja, dan bent u een uitzondering; de meeste huisartsen geven aan te weinig tijd aan partner, gezin, familie en hobby’s te kunnen besteden door de toegenomen werkdruk. Speciaal voor de huisartsen die gezond en met plezier willen werken, is er nu de workshop Balans werk en privé.

Tijdsinvestering: 1,5 tot 2 uur

Accreditatiepunten LHV: 2

Lees hieronder meer over deze workshop

In deze korte, interactieve workshop krijgt u praktische handvatten over hoe om te gaan met uw tijd. U leert de dingen die u doet met aandacht te doen en trouw te zijn aan uw waarden. U leert hoe u een positieve, ‘zachte discipline’ kunt ontwikkelen waarmee je jezelf voedt, in plaats van een ‘harde discipline’ waarmee je jezelf uitput. Verder leert u dat aandacht voor uzelf essentieel is om fysiek en mentaal fit te blijven. Want alleen dan bent u in staat de balans tussen uw werk en privé te bewaren. U gaat naar huis met concrete inzichten en praktisch toepasbare tips.

“Aandacht voor uzelf is essentieel om fysiek en mentaal fit te blijven”

Wilt u ook een betere balans?

Heeft u constant het gevoel dat u achter de feiten aanloopt? Voelt u zich schuldig tegenover partner en/of kinderen omdat u zo veel werkt? Piekert u thuis over patiënten, besluiten of diagnoses? Dan is deze workshop echt iets voor u.


Uw huisartsenkring kan deze workshop voor u en uw collega’s uit uw regio organiseren. Zodat u met elkaar kan sparren over deze problematiek. Geef uw interesse aan bij de kring om de mogelijkheden te bespreken. Of neem contact op met de LHV Academy om uw wensen te bespreken.


Ook kunt u bellen met Movir, via 030 607 8700 (contactpersoon: Sandra van Herwijnen).

Over de trainer

MARJOLEIN HAMER

Coach, trainer, spreker, eigenaar van Bureau dOns


Marjolein coacht al 25 jaar mensen individueel en in teams. Daarnaast is ze spreker op (huis)artscongressen en begeleidt ze intervisiegroepen. Ook werkt ze als coach voor Elestia.

Op tijd ingrijpen voorkomt uitval


Veel huisartsen hebben moeite alle ballen thuis en op het werk in de lucht te houden. Dat blijkt wel uit de ruim 1000 hulpvragen van huisartsen vorig jaar bij Elestia. Daar kunnen verzekerden van Movir 24 uur per dag en geheel anoniem terecht voor ondersteuning. We vroegen Bianca Kamphuis van Elestia waarom je vooral op tijd actie moet ondernemen als je merkt dat de balans tussen werk en privé zoek is.

Veel mensen hebben het te druk om aan de bel te trekken.
‘We zijn allemaal heel druk. Als je je werk met passie en plezier doet, kun je dat heel lang volhouden. Misschien heb je ons ook niet nodig. Maar als je eigenlijk tijd tekort komt voor je gezin, voor je vrienden of voor jezelf, dan moet je wel ingrijpen. Daar moet je tijd voor maken. Het is echt als je uitvalt om psychische redenen. Dan ben je vaak lang uit de running en je krijgt er een enorme knauw van. Dat gun je niemand en het kan echt voorkomen worden, als je op tijd ingrijpt.’


Hoe merk je waar je grenzen liggen?

‘Vaak zijn het mensen in je omgeving die als eerste zien dat het de verkeerde kant op gaat. Daarom adviseer ik iedereen om opmerkingen van anderen serieus te nemen. Er zijn ook verschillende signalen die laten zien dat het even niet gaat zoals je zou willen. Bijvoorbeeld als je vermoeid raakt, moeilijker inslaapt, het gevoel hebt dat je constant alle ballen in de lucht moet houden en overal achteraan rent. Weet wanneer het je te veel wordt. Natuurlijk, je bent ook belangrijk in je werk. Soms moet je pieken. Maar dat kan niet continu zo zijn. Dat is voor niemand goed.’


Wat als je werk gewoon veel van je vraagt? Dat laat je toch niet uit je handen vallen?

‘Vaak draait het om verwachtingen die je eigenlijk niet waar kunt maken. Dan is de vraag: wat kan je doen om die verwachtingen te managen? Als jij bijvoorbeeld op woensdagmiddag niet bereikbaar bent, omdat je voor je vader zorgt, dan is het goed dat de mensen om je heen weten dat je dat aan het doen bent. Deel het en maak het bespreekbaar. Als je al oververmoeid of gestrest bent, dan zie je de oplossing niet meer. Heel vaak draait het om het managen van verwachtingen. Ook naar jezelf. Want we hebben heel hoge verwachtingen van onszelf.’